Chichen Itzá - A világ 7 csodája

Egy kis érdekesség a Világ 7 csodájának egyikéről. Éjjel ilyen baromi jól néz ki. De hogy ne zárjam le ilyen gyorsan, még hozzá teszem, hogy ez A maja naptár. Ez a piramis, A naptár. Amikor ott állok előtte, felfoghatatlan, hogy hogyan tudták centire pontosan úgy építeni, hogy tapsra madár (quetzal) hangot adjon ki, pont a napéjegyenlőségre úgy építeni a lépcsőket, hogy kígyót formáljon, ami pont a víznyelőre néz...

...hogyan tudták ősi csillagászattal pontosabban mérni az időt mint mi...a piramis mind a 4 oldalán 91 lépcsőfok található. 4x91 az 364. Plusz az utolsó fok a tetején lévő templom 365. Az év napjai. Azonban ők 3 féle időszámításban voltak, az egyik 28 napos ciklusokban történt. Mi más történtik 28 naponta? Telihold éééés menstruáció.

A piramis falai heteket, hónapokat jelképeznek. Ciklusokat. A saját időszámításukat. A piramis jelezte hogy mikor kellett vetni, és mikor aratni. Amit láttok, az a nap piramis, ezen belül épült még 2. A legkisebbet tavaly fedezte fel a National Geographic. Hiába látogatható Chichen Itzá régóta, még mindig csak a 20%-a van feltárva a területnek, és a mai napig rejt titkokat a Kukulkán piramis.
Mivel óriási az érdeklődés a látogatók körében, ezért mi a Saját Utakon körúton este a fényjáték ideje alatt, majd kora reggel mentünk be, a buszok érkezése előtt. Ha jönnétek jövőre, akkor több infó a körútról ITT.


Előzetesben pedig úgy néz ki kubai körút is készülőben van. A partner irodámmal szó volt arról is, hogy ideje Kubát is megmutatnom nem csak a szokásos kommunista rum és szivar szemszögből, de van elképesztő természet is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az egó - barát vagy ellenség?